Bilanțul Zilelor Sfântului Ladislau 2018, în cifre

Peste 100 de evenimente și circa 45.000 de participanți în cele 8 zile de festival.

11 concerte rock, pop, folk sau de muzică clasică, 150 de obiecte de artă la cele 8 expoziții, aproape 50 de cai în cadrul evenimentelor de profil, 18 trăsuri, 300 de flori plantate la statuia lui Szigligeti Endre, 150 de bicicliști la tura Oradea – Biharkeresztes, 13 evenimente sportive, peste 40 de expozanți la târgul meșteșugăresc.

25 de persoane în echipa de organizare, 50 de voluntari, 10 asociații co-organizatoare, 30 de organizații partenere, 43 de finanțatori, sponsori și donatori, 25 de parteneri media.

Acesta este, foarte pe scurt, bilanțul în cifre al Zilelor Sfântului Ladislau 2018, festival aflat la a șasea ediție, care s-a desfășurat între 18 și 24 iunie în Oradea.

“În timpul Zilelor Sfântului Ladislau 2018 am jucat fotbal, am făcut gimnastică dimineața, am plantat flori pentru înfrumusețarea orașului, am colectat selectiv pentru un oraș mai prietenos cu mediul înconjurător. Ne-am amintit de trecut prin intermediul multor evenimente cu teme istorice, prin evenimentele dedicate Regelui Matia sau Echipei de Aur. Și în acest an au avut loc o mulțime de evenimente dedicate familiilor și copiilor – de multă vreme n-am mai auzit atâtea râsete de copii ca la Ziua Familiei”,  a detaliat Zatykó Gyula, organizatorul principal al Zilelor Sfântului Ladislau.

Zatykó Gyula a subliniat succesul noutății din acest an: evenimentele ecvestre – în mod special turnirurile și cascadoriile pe cai.

„Din nou am arătat că în Oradea se poate sărbători frumos, împreună. Vă așteptăm și anul viitor pe toți!”, a transmis Zatykó Gyula.

Spațiu extins și evenimente în premieră

Zilele Sfântului Ladislau au pornit cu ziua zero, 17 iunie, când a avut loc tura de biciclete de la Oradea la Biharkeresztes. Luni, 18 iunie, a fost dezvelit bustul contelui Rhédey Lajos în Parcul Bălcescu, a avut loc gala de deschidere, iar următoarele zile au fost pline în special de expoziții de artă. Vineri, Cetatea a fost umplută de viață și a început weekendul de festival.

Au avut mare succes la public concertele care au avut loc seara, pe scena mare, dar și cele de după-masă, din Teatrul de Vară. Participanții la festival au vizitat cu plăcere și târgul meșteșugăresc, campionatul de gătit, precum și evenimentele noi – turnirurile pe cai, cascadoriile cu cai, concursul de trăsuri.

O altă noutate în acest an a fost faptul că festivalul s-a desfășurat nu doar în curtea Cetății și în clădirile acesteia, ci și în afara zidurilor, în Parcul Cetății, unde au fost găzduite evenimente și activități cu atmosferă medievală.