Regele Matia Corvin la Zilele Sfântului Ladislau

Regele Matia Corvin – figură importantă a istoriei, dar și a vieții sociale și culturale – este onorat și comemorat, în acest an, în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau 2018.

De altfel, Guvernul Maghiar a declarat 2018 ca fiind Anul Matia Corvin – la împlinirea a 575 de ani de la nașterea sa.

 

Personalitatea Regelui Matia a fost evocată luni, la gala festivă de deschidere a festivalului cultural, dar și în cadrul concertului de muzică veche Oradea Veselă care a avut loc marți.

 

Iată care sunt evenimentele care vor onora personalitatea Regelui Matia Corvin în următoarele zile, în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau 2018:

 

Aventuri în tabăra Regelui Matia

Vizitatorii expoziției itinerante vor avea parte de atmosfera din perioada lui Matia Corvin, vor putea vedea și încerca armele și costumațiile din acea epocă. Expoziția va fi deschisă în perioada 22-24 iunie, între orele 10 și 19, în fața și în cortul medieval care va fi amplasat în Cetate, în zona porții de est.

Între obiectele care vor fi expuse se numără și dublura zalelor purtate de Paul Chinezu/Kinizsi Pál, legendarul comandant de oaste din armata lui Matia Corvin. Obiectele originale sunt păstrate în Muzeul Național al Ungariei.

Întregul cort unde va avea loc această expoziție va fi aranjat fidel epocii, iar vizitatorii vor avea ocazia să participe și la jocuri specifice și să asculte muzică medievală.

Evenimentul este organizat de Asociația Clujul Comoară și de Emese Park, Ungaria. 

Spațiile vitale ale Regelui Matia – expoziție

 

Zilele Sfântului Ladislau 2018 sunt gazda unei expoziții bilingve de panouri iluminate care va fi amplasată în aer liber. Vernisajul va avea loc vineri, 22 iunie, de la ora 11, în curtea Cetății Oradea. Organizatorul evenimentului este Asociația Clujul Comoară.

La vernisaj vor lua cuvântul Csibi Krisztina, directorul Casei Maghiarimii, instituția care implementează programul guvernamental maghiar din anul comemorativ Matia Corvin și Gergely Balázs, președintele Asociației Clujul Comoară.

Regele Matia a fost o personalitate complexă, multifațetată: a fost un mecena susținător al umaniștilor, o personalitate renascentistă, un rege care se plimba prin țară deghizat. Expoziția va prezenta o fațetă poate mai puțin cunoscută a personalității și vieții sale: cea de rege mereu în călătorie. Atât luptele – de apărare sau de atac-, dar și alte feluri de evenimente îl obligau pe Regele Matia să călătorească mult și repede, iar din fericire, rapiditatea și eficiența erau unele dintre calitățile sale. De altfel, memoria lui  Matia este păstrată pe teritorii aflate la mare distanță unul de celălalt, uneori în multe cetăți și biserici, iar acest lucru se datorează nu doar contextelor de luptă ci și mecenatului regelui. Elementele principale ale celor mai multe din clădiri sunt gotice, însă apar și elemente renascentiste, semn că domnia lui a fost începutul unei noi ere.

Expoziția va putea fi vizitată pe tot parcursul Zilelor Sfântului Ladislau.

De la descălecatul Maghiar până la epoca lui Matia Corvin – activități interactive

 

Asociația Deus Vult organizează de vineri, 22 iunie, până duminică, 24 iunie, diverse activități care vor transpune vizitatorii în trei perioade: descălecatul maghiar, secolul XII, respectiv epoca lui Matia Corvin.

Evenimentele vor avea loc în Parcul Cetății, lângă poarta de est.

Doritorii vor putea lua parte la dueluri ale cavalerilor pe cai, antrenamente ecvestre, tir cu arcul, tabără medievală, ateliere.

Programul este următorul:

 

Vineri: între 16 și 20 – tir cu arcul, respectiv între 20:30 și 21:30 dueluri.

Sâmbătă: între 11 și 12 – antrenamente ecvestre, iar între 12 și 14 copiii vor putea călări gratuit.

În paralel, tot sâmbătă vor avea loc: între 10 și 14 – trageri cu arcul, între 15 și 16 – tras la țintă cu ajutorul catapultei, între 15:30 și 16 – dueluri, între 16 și 20 – tir cu arcul, iar la ora 22 – jonglerii cu foc.

Duminică: între 10 și 14, respectiv între 16 și 20 – tir cu arcul, iar între 14 și 14:30 – dueluri.

Tot acolo, doritorii vor putea afla mai multe și despre unele meșteșuguri medievale.

 

 

Perioada Corvinilor – expoziție

O expoziție despre viața, preocupările și personalitatea Regelui Matia va fi vernisată vineri, 22 iunie, de la ora 17:30, în Cetatea Oradea, Corpul L. Materialele au fost centralizate și organizate de Casa Maghiarimii, Ungaria.

Organizatori: Asociația Pro Patria, Asociația Szent László.

Expoziția poate fi vizitată în 23 și în 24 iunie (sâmbătă și duminică), între orele 11 și 19, în Cetatea Oradea, Corpul L.

Amintirile noastre despre Regele Matia

 

Regele Matia Corvin va fi omagiat la Zilele Sfântului Ladislau 2018 și prin intermediul concertului de muzică veche susținut de ansamblul Corvina Consort. Muzicienii vor evoca faptele și personalitatea regelui pe baza unor cronici și izvoare istorice vechi de sute de ani. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 23 iunie, de la ora 17, în Biserica din Cetate.

Ansamblul Corvina Consort a fost înființat în urmă cu 25 de ani, iar repertoriul său include muzică sacră și laică, vocală și instrumentală, a cărei vechime se întinde pe durata 500 de ani.

Muzicienii au susținut concerte atât în Ungaria, cât și în alte țări din lume, au participat la festivaluri internaționale în țări precum Finlanda, Belgia sau chiar Canada și au scos pe piață un CD premiat, apreciat de public și de critica de specialitate.

Membrii ansamblului: Andrejszki Judit, Pintér Ágnes – soprane, Pászti Károly, Draskóczy Balázs – tenori, Kalmanovits Zoltán – bariton, viola da gamba, Demjén András – contrabas, viola da gamba. Director artistic: Kalmanovits Zoltán.

Vă așteptăm cu drag la toate aceste evenimente de aducere aminte!